maks. przedział monotoniczności
Rorat: wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funckji f
| | 7 | |
f(x) = −x4− |
| x3−x2+x+6 |
| | 3 | |
f'(x)=−4x
3−7x
2−x+1
f rosnca. −4x
3−7x
2−x+1 > 0
i tu moje pytanie, coś jest źle ? a jeśli dobrze to jak mam rozpisać ten wielomian żeby
narysować wykres bo czegoś tu ewidentnie nie widzę
14 lis 19:33
Adamm: źle obliczona pochodna
14 lis 19:35
zef: f'(x)=−4x3−7x2−2x+1
14 lis 19:38
Rorat: tak masz rację −4x3−7x2−2x+1
źle tutaj wpisałem , ale to nie zmienia faktu że nadal nie wiem co zrobić, chyba że nadal coś
źle ?
14 lis 19:39
Adamm: podziel przez x+1
14 lis 19:43
Rorat: (−4x2−3x+1)(x+1)
14 lis 19:50
Adamm: dobrze, dalej sobie powinieneś poradzić, skoro umiesz już pochodne
14 lis 19:52
Rorat: oki, Dzięki wielkie wyszło
14 lis 19:58