Geometria
Zuza :
Miałam takie zadanie na kartkówce, ktoś pomoże to zrobić?
Dane jest półkole o średnicy AB i promieniu o długości |AO|=r. Na promieniu AO jako na średnicy
wewnątrz danego półkola zakreślono półokrąg. Na większym półokręgu obrano punkt P i połączono
go z punktami A i B. Odcinek AP przecina mniejszy półokrąg w punkcie C. Obliczyć długość
odcinka BC, jeśli wiadomo, że |AP|=2|BP|
14 lis 19:25
Zuza: Proszę
14 lis 20:18
Mila:

∡APB, ∡ACO− kąty proste jako wpisane w okrąg oparte na średnicy.
CO||PB
d=a
√2
W ΔAPB:
(2r)
2=(2a)
2+a
2
4r
2=5a
2
14 lis 23:18