matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Delta.
Pain:
Delta: 4y
3
− 9y
2
− 27 = 0
14 lis 19:04
Adamm:
y=3 jest pierwiastkiem, podziel wielomian
14 lis 19:06
Mariusz:
Po co ci wyróżnik ? Wyróżnik jest funkcją symetryczną więc poczytaj
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1109.pdf
Jeśli chodzi o pierwiastek to sprawdź y=3
14 lis 19:08