zad
as: znajdz wspolrzedne wierzholka d rownolegloboku abcd jesli a(o.o),b(5.3) c(4,1)Oblicz dlugosc
obwodu oraz dl przekatnych rownolegloboku znajdz pole oraz tg mniejszego z katow
rownolegloboku
11 sty 12:23
as:
11 sty 12:59
as:
11 sty 13:51
paziówna: to jest równoległobok ACBD
D(x, y)
→ →
AC = DB
[4, 1] = [5 − x, 3 − y]
5 − x = 4 ∧ 3 − y = 1
x = 1 ∧ y = 2
D(1, 2)
|AC| = |BD| =
√42 + 12 =
√17
|BC| = |AD| =
√12 + (2)2 =
√1 + 4 =
√5
L = 2
√17 + 2
√5
|AB| =
√52 + 32 =
√25 + 9 =
√34
|CD| =
√32 + 12 =
√10
prosta AD: y = ax + b gdzie a,b∊ℛ
b = 0 ∧ 2 = a + b
b = 0 ∧ a = 2
y = 2x
α − to kąt między AC i AD
tgα = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | sinα | |
tgα = |
| ⇒ sinα = 2cosα |
| | cosα | |
sin
2α + cos
2α = 1
4cos
2α + cos
2α = 1
| | √5 | |
cosα = |
| (jest to kąt ostry) |
| | 5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2√5 | | 2√34 | |
P = |AB|*|AD|*sinα = √34*√5* |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
11 sty 14:41