Oblicz najmniejszą wartość
mental2009: Oblicz najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x) = x2 − 6x + 1 w przedziale <0,1>
14 lis 17:52
Natalia: Najmniejszą wartość ta funkcja osiąga w wierzchołku. Jeśli wierzchołek nie należy do podanego
przedziału to obliczamy wartości dla końców tego przedziału i stwierdzamy, która jest
najmniejsza
14 lis 18:18
Mila:
f(x) = x
2 − 6x + 1 w przedziale <0,1>
x=3 oś symetrii paraboli, parabola skierowana do góry
dla x≤3 funkcja malejąca
liczysz wartości na końcach przedziału
f(0)=1 wartość największa f(x) w przedziale <0,1>
f(1)=−4 wartość najmniejsza f(x) w przedziale <0,1>
14 lis 18:21