Proszę o pomoc
JAck: zbadaj parzystość i nieparzystość funkcji
f(x)=x*ln(e−x+1)/(ex+1)
zał: X∊R
wyszło mi że funkcja jest parzysta i nie jest nieparzysta
czy mogę tą funkcje uprościć do postaci f(x)=0?
14 lis 17:42
JAck: x*ln(e−x+e0)−x*ln(ex+e0)=x*lne−x*lne0−x*lnex*lne0=x*(−x)*0−x*x*0=0
czy tak moge zrobić i potem badac parzystość i nieparzystość?
14 lis 17:46
Adamm: ln(a+b)≠lna*lnb
lna+lnb=ln(ab)
14 lis 17:48
JAck: Racja. W poleceniu było jeszcze uprościć wzór i naszkicować wykres. To w jaki sposób pozbyć się
x*ln(e−x+e0)−x*ln(ex+e0)
14 lis 17:51
'Leszek:
| | e−x + 1 | |
Jezeli wzor funkcji jest postaci f(x) = x* ln |
| |
| | ex + 1 | |
to funkcja jest parzysta ,poniewaz
| | ex + 1 | |
f(−x) = −x* ln |
| . = f(x) |
| | e−x + 1 | |
Tej funkcji nie da sie uproscic a tym bardziej to postaci f(x) = 0,w ten sposob mozna
wyznaczyc miejsca zerowe funkcji i otrzymujemy x =0
14 lis 17:54
Adamm: | | e−x+1 | | ex | |
ln |
| =ln |
| =−x |
| | ex+1 | | ex(ex+1) | |
14 lis 17:57
Adamm: w liczniku ex+1 oczywiście
14 lis 17:57
'Leszek:
| | x*ln (e−x +1) | |
Jezeli wzor funkcji jest postaci f(x) = |
| |
| | ex+ 1 | |
To funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta
14 lis 18:00
JAck: f(x)=x*ln[(e−x+1)/(ex+1)] powinieniem dac nawias kwadratowy przepraszam za błąd
14 lis 18:05
JAck: Dziękuj za pomoc już rozumiem!
14 lis 18:10