Oblicz
Renia: Dla jakich wartości parametru a równanie ma dwa różne pierwiastki dodatnie ?
a) x2 + (2a−3)x + 2a + 5 = 0
b) ax2 − (a+2)x+a+2=0
14 lis 17:13
Adamm: a) Δ>0, x
1+x
2>0, x
1x
2>0
1. Δ>0
Δ=(2a−3)
2−4(2a+5)=4a
2−20a−11>0
2. x
1+x
2>0
−(2a−3)>0
3. x
1x
2>0
(2a+5)>0
ułóż to sobie
14 lis 17:25
Renia: Skąd się wzięło a1 i a2 ? Pierwiastek z delty wychodzi 26 i pierwiastki inne mam
14 lis 17:35
Adamm: pierwiastki wielomianu 4a2−20a−11 są poprawne
14 lis 17:37
Renia: Ja pierwiastki otrzymałam −3/4 i 23/4 i nie wiem gdzie popełniam błąd
14 lis 17:54