Zadania
Michał05: Zd28.Punkty A i B są na okręgu o środku O i dzielą ten okrąg na dwa łuki,których stosunek
długości jest równy 7:5.Oblicz miarę kąta środkowego opartego na krótszym łuku
Zd31Przyprostokątne ostrosłupa Abc mają długości 10 i 24.Przeciwprostokątna trójkąta KLM
podobnego do niego ma długość 13.Oblicz obwód trójkąta KLM.
14 lis 17:08
Eta:

zad.28/
360
o :12 = 30
o |<ACO|=30
o to |<AOB|=5*30
o= .....
14 lis 17:26
Eta:
Popraw treść drugiego zadania !
14 lis 17:29
Eta:

c=
√102+242= .....
| | c | | 1 | |
trójkąty KLM i ABC są podobne w skali k= |
| = |
| |
| | 13 | | 2 | |
L(ABC)=60 to L(KLM) = k*L(ABC)= ....
14 lis 17:35
Michał05: Dziękuję bardzo za pomoc.
14 lis 20:56
Janek191:
I ∡ AOC I = 30
o
14 lis 21:11
Eta:
Ma być: |<AOC|=30
o
14 lis 22:45