metody numeryczne
bart.man23: Niech e ∊ Rn : ||e|| = 1 i niech P = (macierz jednostkowa) − 2eeT. Znajdź tą macierz.
Zrobiłem tak że najpierw zrobiłem dla R2 i myślałem, żeby potem indukcyjnie udowodnić dla Rn.
Wyszło mi tak: P = (macierz jednostkowa) − 2[α1 α2][α1 α2]T. Niech e = [[α1
α2] zatem ||e|| = √α12 + α22 = 1 =>
=> α12 + α22 = 1 zatem α22 = 1 − α12
Wówczas podstawiamy do P = (macierz jednostkowa) − 2(α12 + (1 − α12) = (macierz
jednostkowa) − 2... i na tym się zatrzymałem bo nie wiem jak odjąć liczbę od macierzy.
Zerknie ktoś na to zadanie i powie mi, co trzeba zrobić dalej i czy w ogóle ten tok myślenia
jest prawidłowy. Z góry dziękuje
14 lis 16:52
bart.man23: Up
14 lis 17:56
g: eeT to jest macierz
e12 e1e2 ...
e2e1 e22 ...
... ..... ....
14 lis 18:19
bart.man23: skoro ee
T jest macierzą, to jak wyliczyć jej wartości? chyba z faktu że ||e|| = 1 tylko nie
wiem jak... ktoś pomoże
14 lis 19:35
bart.man23: w ogóle jak znaleźć tą macierz z tych danych co mam?
14 lis 19:41
jc: g napisał Ci jawną postać eeT.
14 lis 21:01