ciągi
kajka: Proszę o rozwiązanie tych dwóch zadań
1.ciąg (an) określony jest wzorem an=12n−n2 gdzie n należy N+ Liczba wyrazów dodatnich
ciągu (an) jest równa
a)6 b)11 c)12 d)13
Odp.B
2.O ciągu geometrycznym (an) wiadomo że a1=4 i a3=8 Drugi wyraz tego ciągu jest równy
a)−4√2
b)6
c)12
d)32
odp A
14 lis 16:38
Adamm: 1. an>0
12n−n2>0
n(12−n)>0
n(n−12)<0
n∊(0;12)
n∊{1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11}
2. a1=4, a3=8
a1*a3=a22
4*8=a22
a22=32
a2=−4√2 lub a2=4√2
14 lis 16:42
kajka: dziękuję
14 lis 16:48