matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
piston:
Wyznacz granice:
(2−
√
n
)
2
a) lim
n+6
b)lim (
√
n
2
+2n
−n)
2n − 5
c)lim (
)
n
−
1
2n
14 lis 15:08
Adamm:
(2−
√
n
)
2
n(2/
√
n
−1)
2
(2/
√
n
−1)
2
a) lim
= lim
= lim
=1
n+6
n(1+6/n)
(1+6/n)
n
2
+2n−n
2
2
b) lim
√
n
2
+2n
−n = lim
= lim
= 1
√
n
2
+2n
+n
√
1+2/n
+1
5
5
c) lim(1−
)
n−1
= lim(1−
)
2n(1/2−1/(2n))
= e
−5/2
2n
2n
14 lis 15:14