nierównosc
piston: Czy prawdziwa jest nierówność:
a) 2ln2 + ln7 > 2ln6
b)2log2π2 > 32
c)log1/4 16 + log1/2 8 ≤ log1/e e5
14 lis 15:01
Jerzy:
a) L = ln4 + ln7 = ln14 < ln 36 ( fałsz )
14 lis 15:03
Adamm: a) 2ln2+ln7=ln4+ln7=ln28<ln36=2ln6
b)

c) log
1/416+log
1/28=−2−3=−5=log
1/ee
5
14 lis 15:03
Jerzy:
| | π | | 3 | |
b) L = |
| > |
| ( prawda ) |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 15:03
Jerzy:
| | 1 | |
c) L = − |
| log0.516 + log0.58 = log0.58 − log0.54 = log0.52 = − 1 |
| | 2 | |
P = −log
e5 = −5
−1 > − 5 ( fałsz )
14 lis 15:07
Adamm: Jerzy co innego policzyłeś
14 lis 15:08
Jerzy:
Tak ... pomyliłem się
14 lis 15:12