Oblicz współrzędne wektora.
XnCC: FUNKCJA WYMIERNA
Proszę o pomoc w poniższym zadaniu:
Wykres funkcji g(x) powstał przez przesunięcie wykresu funkcji f(x) o wektor [a,b].
| | 1 | | x+2 | |
f(x) = |
| g(x)= |
| |
| | x+1 | | 3x−3 | |
Do wyliczenia oczywiście a i b.
14 lis 14:55
PW: Zapisać
| | x − 1 + 3 | | 1 | | 1 | |
g(x) = |
| = |
| + |
| |
| | 3(x − 1) | | 3 | | x − 1 | |
i widać.
14 lis 15:01
XnCC: A więc wektor [1;1/3]. Bardzo dziękuję!
14 lis 15:08
PW: Nie 1. Było (x+1), a zrobiło się (x − 1).
14 lis 15:10
XnCC: Ach, widzę! Mój błąd.
Więc [2;1/3]. Dziękuję jeszcze raz!
14 lis 15:26