kodowanie hoffmana
raven: Metoda hoffmana.
nasz genialna uczelnia ma jakies cudowne wzory na obliczanie tej metody, ja umiem ją z
interenetu
metodą drzewostanu.Problem jest taki sa zrodla o prawdopodobienstwie c=1/2 =1/4 a=1/8 d=1/8
i mi wychodzi sygnal a:10 b:11 a na naszej stronie jest inaczej a:110
przykład 2 :
http://149.156.25.2/mod/page/view.php?id=26190
czy ja to żle licze czy co?
14 lis 14:49
jc:
c = 1/2 b= 1/4 ? a=d=1/8, np. tak
a 0
b 10
c 110
d 111
14 lis 14:58
raven: metoda hoffmana , jest przecież napisane a nie byle jak , ręce opadają
14 lis 15:00
jc: Nie wiem, jak liczysz i co liczysz
14 lis 15:04
raven: metoda hoffmana mi wyszlo taka:00 b:10 c:11 d:01 a na stronie jest inaczej.wyniki inne i nie
wiem
teraz czy mam żle czy dobrze
14 lis 15:05
raven: no co nikt nie umie kodować ? hoffmanem? ale wstyd −.−
14 lis 16:00
Adamm: ale wiesz że nikt nie może wejść w ten link?
wstyd to ty powinieneś czuć
14 lis 16:03
Adamm: zresztą, to jest forum dla licealistów, nie powinieneś się dziwić jak nie dostaniesz odpowiedzi
14 lis 16:04
Adamm: lub osób ze szkół podstawowych, gimnazjów
14 lis 16:05
Dziadek Mróz:
Podaj kod dostępu
14 lis 16:05
14 lis 16:15
raven: nawet podam mój wynik A000 B01 C1 D001 i się nie zgadza z wynikiem z podanego przykładu
14 lis 16:17
jc: Oczywiście, że
c 0
b 10
a 110
d 111
Nie zwróciłem uwagi na to, że litery nie są ułożone alfabetycznie.
14 lis 20:45
jc: Zera możesz zamienić z jedynkami. Poza tym a możesz zamienić z d.
Masz więc 4 możliwości, każda tak samo dobra.
14 lis 20:48
14 lis 21:30
14 lis 21:32
jc: Dobrze zrobiłeś

To jedna ze wspomnianych możliwości.
14 lis 21:33
raven: 0o jak to? ale to miał być kod jednoznacznie dekodowalny?
14 lis 21:37
jc: Gdzie widzisz problem z dekodowaniem?
−−−−
Dodam, że faktycznie masz 8 równoważnych kodów
(w każdym węźle możesz zamienić prawą stronę z lewą).
14 lis 21:50
raven: no ale powiedzmy że a u mnie to 000 a na stronie a to 110
14 lis 21:52
raven: jak to możliwe że to jest jednoznacznie dekodowalne
14 lis 21:53
jc: Aby dekodować musisz znać kody poszczególnych elementów.
14 lis 22:10
jc: Potrafisz to odkodować (wg Twojego kodowania)?
1101010000011
14 lis 22:14
raven: no włacha że umiem, patrzaj
CCBBADC no nie wiem gdzie widzisz problem
14 lis 22:29
jc: Bardzo dobrze. Ten ciąg właśnie zakodowałem. Widzisz więc, że Twój kod jest jednoznaczny,
choć nie jedyny.
14 lis 23:04
raven: chwila. dostaje np . 100001101 jakiś kod.i teraz w zależności od tego czy ja zakodowałem czy
zakodował to ktoś na naszej stronie uczelni to wynik będzie inny więc nie jest
jednoznazniedekodowalny.
14 lis 23:16