Równania o rozdzielonych zmiennych
Michał:
Pomoże ktoś ?
14 lis 14:43
Jerzy:
i masz zmienne rozdzielone .
14 lis 14:51
jc:
xy' − y = 1
x2 (y/x)' = 1
(y/x) ' = x2 = (x3 /3)'
y/x = x3 /3 + C
y = x4 /3 + Cx
14 lis 14:51
Jerzy:
lnIy+1I = lnIxI + C
lnIy+1I = ln|CxI
y + 1 = Cx
y = Cx − 1
14 lis 14:55
Jerzy:
@jc ... podstaw swój wynik do równania i sprawdź
14 lis 14:58
jc: Poprawione. Chyba było widać, że zamiast podzielić, pomnożyłem?
x2(y/x)' = 1
(y/x)' = 1/x2 = − (1/x)'
y/x = C−1/x
y = Cx − 1
14 lis 15:02
Benny: @
jc możesz zerknąć na mojego Lipschitza niżej?
14 lis 15:04
Michał: Dziękuje
14 lis 15:58