Wielomian
Qazxsw: Ile ten wielomian ma pierwiastków x3+5x?
14 lis 14:35
Adamm: to zależy jakich
14 lis 14:35
Adamm: 3
14 lis 14:35
PW: ... = x(x2 + 5). Pierwszy czynnik ma pierwiastek x1 = 0. Drugi czynnik − to zależy od tego,
czy x∊R, czy też x∊C.
14 lis 14:39
Jerzy:
W(x) = x(x2 + 5)
W(x) = 0 ⇔ x = 0
W zbiorze liczb rzeczywistych tylko jeden: x = 0
14 lis 14:40
Qazxsw: Nie ma napisanego. Odpowiedzi to 3,2,1 lub wcale
14 lis 14:41
Adamm: jesteś w liceum? to zaznacz 1
14 lis 14:43
Qazxsw: Dlaczego x=0?
14 lis 14:43
Qazxsw: Tak w ostatniej klasie ale muszę uzasadnić swój wybór
14 lis 14:44
Adamm: ponieważ x2+5 jest nierozkładalny
14 lis 14:44
Jerzy:
x2 + 5 = 0 ⇔ x2 = − 5 ( sprzeczność w zbiorze R )
14 lis 14:50