matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
ole:
1
3
(
)
2x−3
=5, ma wyjść x=log
1/2
√
5
+
2
2
3
2x−1
=1+2*3
x−1
, ma wyjść x=1 log
3
x+log
2
x=0, x=1, x=1/10
1
4
x+
−5*2
x
>−2, ma wyjść x∊(−
∞
,−1) w sumie (1,+
∞
)
2
14 lis 12:00
Natalia:
1
2x−3
=5 logarytmujemy o podstawie 1/2
2
1
log
1/2
2x−3
=log
1/2
5
2
1* 2x−3= log
1/2
5 2x=log
1/2
5− log
1/2
1
8
2x=log
1/2
40 x=log
1/2
√
40
14 lis 12:17
Natalia:
Sorry ale w czwartej linijce powinno być
+
log
1/2
1
8
i dalej zamiast dzielenia log jest mnożenie
14 lis 12:23