matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
darka:
Oblicz całki wykorzystując podane podstawienia : c− całka a) c
√
x
/
√
x
−
3
√
x
x=u
6
d) c dx / x*
√
x
2
−1
x=1 /z
14 lis 10:16
Jerzy:
a) x = u
6
,
√
x
= u
3
,
3
√
x
= u
2
dx = 6u
5
du
u
3
... = 6∫
*u
5
du
u
3
− u
2
14 lis 10:25