logarytmy
ole: Proszę o pomoc

3
x−1=2
log
2(x−4)=0
(1/4)
4x<1/64
14 lis 10:06
Jerzy:
a) 3
x = 6 ⇔ x = log
36 = log
33 + log
32 = 1 + log
32
b) x − 2 = 1 ⇔ x = 3
| | 3 | |
c) (1/4)4x < (1/4)3 ⇔ 4x > 3 ⇔ x > |
| |
| | 4 | |
14 lis 10:10
PW: Trzecie: Należy w takich sytuacjach dążyć do jednakowych podstaw potęg:
| | 1 | | 1 | |
(*) ( |
| ))4x < ( |
| )3 (bo 43 = 64). |
| | 4 | | 4 | |
Dalszy wniosek polega na zastosowaniu wiedzy o monotoniczności funkcji wykładniczej o podstawie
| | 1 | |
mniejszej od 1 (tu podstawą jest |
| ). |
| | 4 | |
Funkcja taka jest
malejąca, a więc z nierówności (*) wynika
4x
> 3
i tak dalej.
14 lis 10:13
Janek191:
2)
log2 (x − 4) = 0 x > 4
x − 4 = 20 = 1
x = 5
====
14 lis 10:25
Jerzy:
Upss ... w 2) oczywiście: x − 4 = 1 ⇔ x = 5
14 lis 10:26