Liczby x_1, x_2 są rozwiązaniami równania
magdak: Liczby x1, x2 są rozwiązaniami równania 4(x+2)(x−6) = 0. Suma x12 + x22 jest równa:
A.16 B.32 C.40 D.48
14 lis 09:50
Jerzy:
x1 = −2
x2 = 6
x12 + x22 = (−2)2 + 62 = 4 + 36 = 40
Odp: C)
14 lis 09:53
PW: Czy to są te słynne tzw. zamknięte zadania maturalne, które ja nazywam zadaniami typu
"idioci dla kretynów"?
14 lis 09:55
Jerzy:
Czy mam się poczuć jak "idiota " ?
14 lis 09:56
PW: Ależ Jerzy, nic takiego nie miałem na myśli. Cenię Twoje odpowiedzi. To była ocena poziomu
pytań maturalnych i koncepcji takiej matury.
14 lis 10:00