matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja
Resser:
Dla jakiej wartości parametru a funkcja f jest ciągła? F(x)=x+a dla x≤1 3x dla x > 1 Przyklad jest w klamerce ({)
14 lis 08:23
Benny:
f(1)=lim
x→1
−
f(x)=lim
x→1
+
f(x) f(1)=1+a lim
x→1
+
f(x)=3 1+a=3 a=2
14 lis 08:27