Stereometria
Input:

Wysokość okręgu opisanego na podstawie ma długość 6 cm. Oblicz:
a) Wysokość ściany bocznej
Wszystko poobliczałem tutaj:
r = 6
a
√2 = 12
a = 6
√2
Więc z Twierdzenia Pitagorasa:
h
2 = 8
2 + (3
√2)
2
h
2 = 64 + 9*2
h
2 = 64 + 18
h
2 = 82
h =
√82
Gdzie popełniłem błąd? Bo w książce pisze że odpowiedź równa się
√73 . Proszę o odpowiedź
13 lis 22:16
Ajtek:
Wysokość okręgu
13 lis 22:17
Input: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 8 cm, a promień okręgu opisanego na
podstawie ma długość 6 cm. ************
13 lis 22:19
Ajtek:
Ja błędu nie widzę.
13 lis 22:23
Input: Czyli prawdopodobnie błąd w książce, prawda?
13 lis 22:24
Input: albo w druku
13 lis 22:26
Ajtek:
Pewnie tak.
13 lis 22:31
Eta:

R=2r=6 ⇒ r=3 i H=8
hb=
√82+32=
√64+9=
√73
13 lis 22:41
Eta:
Czytaj treść zadania
22:19 a nie z błędnego rysunku

to ostrosłup prawidłowy
trójkątny
13 lis 22:43
Input: No tak... Dzięki Eta...
13 lis 22:49
Eta:
13 lis 22:51