!
Podczas wycieczki w góry uczniowie klasy 1 postanowili przejsc wybranym
szlakiem turystycznym.Wyruszyli o godz.9.00,idąc z prędkoscią4 km/h.Po dwóch godzinach marszu
zorganizowali 30 min postój.Następnie ruszyli w dalszą drogę,ale ze wzgledu na strome
podejście poruszali się z prędkością 2 km/h,po 1,5 godzmarszu doszli do celu.Odpoczywali 1,5
godz.Drogę powrotną przebyli bez przerwy i po 2,5 godz dotarli do punktu wyjścia.Na wykresie
przedstaw zależnośc między pokonaną drogą a czasem.Podaj jaka była długośc trasy pokonanej
przez uczniów.Oblicz z jaką prędkością uczniowie schodzili z góry
zaraz zrobię dalej
to tylko dane
ile km przejdą w czasie 2 godzin z prędkością 4km/h?
4=x2→ x=8 (zaznacz na osi droga (y)
| 1 | ||
postój na czerwono trwa 1/2 godz. 11+1/2=11 | ||
| 2 |
| 1 | ||
Ile km przejdą w czasie 1 | z prędkością 2km/h?
| |
| 2 |
| 11 | ||
V= | ||
| 17−9 |