str
Olenka: Prosiłabym o prawidłowa odpowiedz bo mnie wychodzi odp. D.W ostrosłupie prawidłowym
czworokątnym krawędź podstawy ma długość 2 , a krawędź
boczna 3 cm. Wysokość tego ostrosłupa jest równa
A. 1 cm B.pierwiastek z 7 cm C. 2 cm D. √2 cm
13 lis 22:01
Olenka: ma długosc pierwiastek z 2 ,a krawedz boczna pierwiastek z 3 cm tak powinno byc
13 lis 22:04
Ajtek:
Pokaz obliczenia.
13 lis 22:04
Eta:

H=
√(√3)2−12= ..... =
Odp: D)
13 lis 22:33
13 lis 22:35
Olenka: dziekuje bardzo .Niech ci Bog to wynagrodzi wygrana w LOTTO .pozdrawiam
13 lis 22:46
Olenka: Chociaz...a nie C ?
13 lis 22:51
Eta:
H= √3−1= √2
Odp: D
13 lis 22:52
Olenka: Dlaczego to jest wszystko jest pod pierwiastkiem podwojnym ?/
13 lis 22:54
Olenka: aha juz rozumiem .dziekuje
13 lis 22:55
Eta:
Omg

H
2= (
√3)
2−1
2
H
2= 3−1
H
2=2
H=
√2
koniec i kropka !
13 lis 22:56
Input: Eta, a powiedz mi, jak mam np. obliczyć miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej czworościanu
foremnego do podstawy, to niekoniecznie muszę brać 2/3 wysokości trójkąta równobocznego jak
tutaj (
https://matematykaszkolna.pl/strona/1890.html ) i liczyć z cosinusa
| | √6 | |
tylko mogę skorzystać z tego że w czworościanie wysokość jest równa |
| a i obliczyć |
| | 3 | |
sinus tego kąta
13 lis 23:29
Eta:
Możesz dowolnie jak Ci wygodniej
| | √3 | |
tgα= √2 ⇒α≈54o lub cosα= |
| ⇒α≈54o |
| | 3 | |
14 lis 00:10
Input: Jesteś najlepsza, dzięki
14 lis 03:26