ostr
ola: mam ostrosłup prawidlowy czworokątny w którym krawedzie podstawy i krawedzie boczne sa równej
długosci
mam obliczyc miare kąta miedzy sasiednimi scianami bocznymi
http://imgur.com/a/OzhHK to ten kąt który zaznaczyłam?
bo ciagle mi wychodzi ze ma ~~140stopni a w odp ma ~~109 stopni
13 lis 21:56
Adamm: tak
13 lis 21:57
ola: cały czas mi źle wychodzi, pomożesz?
13 lis 22:32
Adamm:

y=
√2a
α≈109,5 stopni
13 lis 22:41
Adamm: y to jedna z przekątnych, x to wysokości trójkątów
13 lis 22:42
Eta:
Z twierdzenia kosinusów:
| | 2h2−d2 | | 2a2 | | 4 | | 1 | |
cosα= |
| = 1− |
| = 1− |
| = − |
| |
| | 2h2 | | | | 3 | | 3 | |
α≈ 180
o−71
o=109
o
14 lis 00:28