Wyznacz kąt rozwarcia stożka
murarztynkarzakrobata: Wyznacz kąt rozwarcia stożka, którego tworząca ma długość 10cm, a pole podstawy jest równe
(50+25√2) π cm2
Korzystam w twierdzenia cosinusów i wychodzi mi cosα=−√2/2. Teoretycznie daje nam to 45'
gdyby nie minus. Trzeba skorzystać z wzorów redukcyjnych?
13 lis 21:42
zef: czyli odpowiedź do 135o
13 lis 21:49
Jack:
cosinus jest ujemny w drugiej lub trzeciej cwiartce (jednak rozpatrujemy tylko 2 cwiartke, bo w
trzeciej to nie ma co patrzec na katy wieksze od 180)
zatem α = (180−45) = 135o
13 lis 21:50
murarztynkarzakrobata: Korzystając z innej metody i wyliczając pole przekroju osiowego stożka i podstawiajać pod wzór
na pole trójkąta P=1/2 *l*l* sinα , sinus wynosi √2/2 czyli także 45', jak to sie ma do
naszego wyniku 135?
13 lis 22:00
zef: sinus w drugiej ćwiartce jest dodatni więc się zgadza.
13 lis 22:01
murarztynkarzakrobata: tak ale w pierwszej też, wiec co decyduje o tym ze liczymy z drugiej ćwiartki ?
13 lis 22:02
zef: skoro cosinus wyszedl ujemny a sinus dodatni to jedyna możliwość to 2 ćwiartka.
13 lis 22:05
murarztynkarzakrobata: tak ale w normalnych "warunkach" nie liczymy dwoma roznymi sposobami
13 lis 22:18
zef: Logicznie myślać skoro:
sinus jest w 1 i 2 ćwiartce dodatni
cosinus jest w 1 dodatni a w 2 ujemny
To liczymy z tw. cosinusów żeby wykluczyć jedną z odpowiedzi
13 lis 22:19
murarztynkarzakrobata: ok dzieki
13 lis 22:38