różniczkowalność z parametrem
olek :) : funkcja f: R→R
f(x)= x1+|x| gdy x≤1
a√x+3+b gdy x>1
gdzie a,b są pewnymi stałymi
a) wyznacz a,b tak, aby funkcja f była różniczkowalna w punkcie x=1
policzyłem, że f(1)=1/2 i f ' (1)=1/4
lim h→0− (f(h+1)−f(1))/h=1/4
lim h→0+ (f(h+1)−f(1))h musi być równe 1/4, ale nie potrafię tego obliczyć tak aby podać
wartości
parametrów a i b. Czy ktoś może mi pomóc?
13 lis 21:28
wmboczek: układ
2a+b=1/2
a/4=1/4
liczysz drugą funkcję i jej pochodną ze wzoru i podstawiasz x=1
13 lis 21:36
Adamm: | | 1 | |
f'(1)= |
| − zapis jest niepoprawny, nie wiesz czy pochodna dla 1 istnieje |
| | 4 | |
| | a | |
liczysz wzór na pochodną dla (a√x+3+b)' = |
| |
| | 2√x+3 | |
| | a | | 1 | | 1 | |
teraz, |
| = |
| , drugi warunek to a√1+3+b= |
| |
| | 2√1+3 | | 4 | | 2 | |
13 lis 21:37
olek :) : dzięki!
13 lis 21:51