zespolone
Jack: krotki question odnosnie zespolonych
czy jak mam
| | √2 | |
to czy moge po prostu wyciagnac |
| ? |
| | 2 | |
wtedy
| | √2 | | 1 | |
( |
| (1 + i))12 = ( |
| )12 * (1+i)12 = |
| | 2 | | √2 | |
| | 1 | |
= |
| (2i) 12 = ... i dalej to wiadomo  |
| | 26 | |
13 lis 21:24
Jack: bo kolejna kartka sie zbliza i jesli nie bedzie ze oblicz postacia trygonometryczna, to policze
tak, bo jest szybciej.
13 lis 21:24
Adamm: tak, ale nie wiem skąd z 1+i zrobiło się 2i
13 lis 21:27
Jack: tak, tam powinno byc (2i)6 oczywiscie.
13 lis 21:27
Jack:
| | 1 | | √3 | |
a da sie jakos rozbic ( |
| + |
| i)do potegi jakiejs tam |
| | 2 | | 2 | |
bo nie widze, ale moze jest cos, zeby 1+
√3i jakos zapisac w skrocie...
13 lis 21:29
Jack: ok juz wiem, nie bylo pytania
13 lis 21:38
Mariusz:
| | π | | π | |
Nic nie masz wyciągać po prostu zamienić na (cos( |
| )+isin( |
| ))12 |
| | 4 | | 4 | |
i skorzystać z wzoru de Moivre
Druga liczba
14 lis 05:37
PW: (1+√3i)3 = 13 + 3.12√3i + 3.11(√3i)2 + (√3i)3 = 1 + 3√3i − 9 − 3√3i = − 8
− jeżeli taka zależność się przyda, to dlaczego nie skorzystać?
14 lis 09:49
jc:
Proponuję taki sposób:
z = (moduł) * (liczba zespolona o module jeden)
Rozpoznajemy argument i widzimy ile wynosi potęga drugiego nawiasu.
W zadaniach argument jest zwykle wielokrotnością 30
o lub 45
o.
A jak nie rozpoznamy, to pozostaje nam zwykłe licznie potęg.
A oryginalny wzór de'Moivre, choć to pewnie najlepszy sposób,
pozostawiłbym komputerowi.
| | 1+i | |
W zadaniu mamy ( |
| ){12}. Moduł = 1, argument 45o, |
| | √2 | |
12 potęga = 4 potęga = −1.
14 lis 10:12