Proste obliczenia
danio: Mam takie wydawałoby się proste zadanie z książki licealnej:
Wykonaj wskazane działania i zapisz wynik w postaci potęgi liczby 3;
| 6*270.25+31.75 | |
| |
| (6*9−2/3−3*(−1/3)4/3)−9/4 | |
według mnie rozwiązanie zadania na stronie:
http://zadane.pl/zadanie/5741656
jest źle zrobione (3 linijka, tam minus się nie wyciąga z (−1/3)
4/3) i zadania tego nie da
się rozwiązać bez wchodzenia w liczby zespolone
dzięki za pomoc
13 lis 21:16
Adamm: gdyby do był pierwiastek parzysty, tak, ale nie jest, więc rób zadanie
13 lis 21:18
Eta:
3√ −a = −3√a
13 lis 21:22
Adamm: to*
13 lis 21:22
danio: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(− |
| )4/3=((− |
| )4)1/3=( |
| )1/3 |
| | 3 | | 3 | | 81 | |
więc skąd tam zmiana znaku? w tym 3 przejściu
13 lis 21:57
Adamm: (−x)2=x2
13 lis 21:58
Adamm: tak samo jak (−2)2=22
13 lis 21:58
danio: co ma wspólnego ten wzór z tym co wyżej napisałem? nie mam tam błędu
13 lis 22:00
Adamm: jeśli nie rozumiesz, to nie mamy o czym rozmawiać
13 lis 22:02
danio: Czyli w równaniu w tym linku powinno być w mianowniku:
| | 1 | | 1 | |
2*3*3−4/3−3*3*( |
| )1/3 a nie 2*3*3−4/3+3*3*( |
| )1/3 |
| | 81 | | 81 | |
13 lis 22:02
Adamm: 
powodzenia w życiu liczę
13 lis 22:04
Adamm: a ile to jest (−2)2?
a) 4, b) −4
13 lis 22:06
Adamm: no oczywiście, b), jedyna słuszna odpowiedź
13 lis 22:07
danio: 4
pytanie: czy to co napisałem w poście o 21:57 jest źle?
13 lis 22:08
Adamm: to co napisałeś w poście 22:02 jest źle
13 lis 22:08
Adamm: skoro (−2)
2 to 4, to czemu (−1/3)
4 miałoby wynosić −1/81
13 lis 22:10
danio: zakładając że to co napisałem o 21:57 jest dobrze, to w pierwszej linijce rozwiązania z linku
podstawiam za
| | 1 | | 1 | |
(− |
| )4/3=( |
| )1/3 a więc wstawiam tam liczbę dodatnią więc skąd tam zmiana |
| | 3 | | 81 | |
znaku...
z −3 robi się 3
13 lis 22:13
danio: przecież ciągle pisze że (−1/3)4 to 1/81
13 lis 22:13
Adamm: skąd, bo jest potęga parzysta, zrozum to, a jak nie to sobie napisz nową matematykę
13 lis 22:15
danio: Chyba już wiem, twierdzisz, że
(−3)*(−3)−4/3=(1/3)1/3
Ale to nie jest prawda bo
(−3)*(−3)−4/3=(−3)−1/3=(−1/3)1/3=−(1/3)1/3
13 lis 22:20
danio: Obal to w takim razie
13 lis 22:20
danio: wzór Ety potwierdza moje obliczenia nawet
13 lis 22:21
Adamm: nie, źle zrozumiałeś, nie widziałem tam minusa, więc wszystko co mówiłem o tym rozwiązaniu
22:02
było nieprawdą, ale nie chodziło mi o to, tylko o to że (−3)4/3=(1/81)1/3, i ty mi mówisz
że nie
wiesz czemu jest zmiana znaku
13 lis 22:25
danio: ja od początku mówię że (−3)4/3=(1/81)1/3 ale dalej tego nie czaje czemu tam jest zmiana
znaku skoro
dalej przed tą liczba (−3)4/3 stoi −3 więc nie się nie zmienia jak zastąpie (−3)4/3 przez
(1/81)1/3
13 lis 22:29
danio: znak się nie zmienia; szanuję twoją wiedzę bo widzę, że ogarniasz matme ale jestem pewien że to
rozwiązanie z linku jest złe
13 lis 22:30
Adamm: a, widziałem tylko pytanie, nieważne, nieważne
13 lis 22:31
danio: w poście z 22:29 powinno być (−1/3)4/3
13 lis 22:32
danio: czyli mam rację że to rozwiązanie jest złe?
13 lis 22:36
Adamm: tak
13 lis 22:36
danio: też bredziłem że potrzebne tutaj są liczby zespolone;
ostateczny wynik to 9
13 lis 22:47
danio: w sumie dzięki tej konwersacji przypomniałem sobie że przecież (−1)
4/3=1

a bałem się że do przeprowadzenia takiej operacji potrzebne są liczby zespolone;
jak się przestaje obcować z takimi rzeczami to się kombinuje za dużo; bo interpretacja taka:
(−1)
4/3=
3√(−1)4 jest tutaj bardzo pomocna
13 lis 22:51
danio: dzięki Adamm
13 lis 22:54
danio: problem by był gdyby było np. (−1)5/2
13 lis 22:57
Eta:
(−1)5/2=√−1 −−nie istnieje w zbiorze R
ale (−1)4/3 = (−1)4=1
13 lis 23:04