Parametry
Pompuś: Zbadaj liczbę rozwiązań podanego równania w zależności od wartości parametrów m i n.
a) mx+n= 1/3 −1/2x
Jakby ktoś jeszcze wytłumaczył to to byłbym wdzięczny
13 lis 20:28
PW: | | 1 | | 1 | |
A 1/2x to według Ciebie |
| x, czy |
| ? |
| | 2 | | 2x | |
13 lis 20:32
Pompuś: 1/2 *x
13 lis 20:34
PW: No toś ułatwił.
13 lis 20:37
Pompuś: Haha sorka, ja tego nie ogarniam w ogóle
13 lis 20:39
Adamm: | | 1 | |
dla m≠− |
| , n dowolnego mamy jedno rozwiązanie, |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla n= |
| mamy nieskończenie wiele rozwiązań, x∊ℛ |
| | 3 | |
| | 1 | |
dla n≠ |
| mamy równanie sprzeczne, brak rozwiązań |
| | 3 | |
13 lis 20:40
5-latek: Na niebiesko Kliknij po wiecej przykaldow widzisz ?
13 lis 20:40
13 lis 20:46
PW: Co ty opowiadasz. Widziałeś takie p, żeby
p2 + 3 = 0?
13 lis 21:01
Pompuś: Ale żeby to było sprzeczne to jedno musi być równe zero a drugie
nie może się równać zero nie?
13 lis 21:04
Adamm: więc? wnioski jakieś? coś może się jarzy? nie?
13 lis 21:06
Pompuś: Nie xD Nie ogarniam o co Ci chodzi, ciężko kapliwy jestem
13 lis 21:11
Adamm: jeśli równanie ma być sprzeczne to muszą zachodzić
p2+3=0 oraz 2p−3≠0
pytanie: kiedy p2=−3 ?
nie ma takiego p w zbiorze liczb rzeczywistych, zatem nie ma takich p że równanie nie ma
rozwiązań
13 lis 21:14
Pompuś: Tyyyy kapłem xD
13 lis 21:16
Pompuś: Dziękuje
13 lis 21:18