potegi i pierwiastki
marek: jak mam to obliczyc, bo jak pomnoze przez sprzeżenie to w mianowniku sie zeruje
13 lis 20:25
PW: Jakie znowu "sprzężenie"?
√6 + √2 = √2(√3 + 1). To powinno wystarczyć.
13 lis 20:28
Benny: √6+
√2−
√3−1=
√3(
√2−1)+
√2−1=(
√3+1)(
√2−1)
√6+
√2=
√2(
√3+1)
| √2(√3+1) | | 1 | |
| = |
| =√2+1 |
| (√3+1)(√2−1) | | √2−1 | |
13 lis 20:31
Benny: brakuje jeszcze *√2
13 lis 20:32
marek: dzieki
13 lis 20:45
marek: ej a dlaczego jak (√3+1) się skaca to zostaje 1 a nie √2
13 lis 20:55
marek: może mi ktos odpowiedziec? proszę
13 lis 21:28
Adamm: w poście 20:32 masz odpowiedź, trochę myślenia ci nie zaszkodzi
13 lis 21:31