Kombinatoryka
Natalia: Ile różnych liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6 można utworzyć z cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7}

Ja liczyłam to tak, ze liczby mają być podzielne przez 2 i przez 3. Czyli liczb podzielnych
przez 2 jest 28, a przez trzy 18. I nie wiem co dalej. Powinnam wyliczyć część wspólną, ale
nie bardzo wiem jak.
13 lis 20:05
Ajtek:
A nie prościej wypisać te liczby? W tym przypadku dużo ich nie ma
13 lis 20:07
Natalia: Właśnie się zastanawiałam, ale jak mam np. zadanie:
Ile jest różnych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach, podzielnych przez:
a) 25
b) 4.
To tutaj się nie da wypisywać. Nie ma jakiegoś sposobu
13 lis 20:09
Ajtek:
Jest, skorzystać z ciągów.
a) pierwsza podzielna przez 25 to a1=100, ostatnia zaś to an=975, róznica to 25. Znajdź n.
13 lis 20:12
Natalia: Tak robiłam, ale tam jest że liczby mają być o różnych cyfrach i przez to zły wynik jest.
13 lis 20:17
Ajtek:
Aaaa sorry, nie doczytałem, że o różnych cyfrach. Daj chwile pomyśleć

.
13 lis 20:20
Ajtek:
Ja bym wypisał te, które maja takie same cyfry i je odjął po prostu

.
13 lis 20:21
Natalia: A jak np. są 133,311, 313,131,331 itd. to ich jest bardzo dużo i tak z tymi wszystkimi
13 lis 20:24
Kacper:
Skorzystaj ze wzoru:
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|
czyli musisz odjąć te, które dzielą się przez 6
13 lis 20:25
Adamm: liczby xy, gdzie y∊{0, 2, 4, 6, 8},
y=0, x=3 lub x=6, lub x=9,
y=2, x=1, x=4, x=7,
y=4, x=2, x=5, x=8
y=6, x=0, x=3, x=9
y=8, x=1, x=4, x=7
w sumie 3*5=15
13 lis 20:25
Adamm: oj przepraszam, policzyłem kiedy x=0, 14 liczb
13 lis 20:26
Kacper:
Ile jest różnych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 25?
Najpierw cecha podzielności przez 25:
dwie ostatnie cyfry liczby to 00, 25, 50, 75
Ponieważ 00 być nie może to zostają opcje 25, 50, 75

Dalej sama
13 lis 20:28
Adamm: w sumie to liczba dwucyfrowa podzielna przez 3 musi mieć różne cyfry, bo tylko
suma parzystej i nieparzystej mogłaby być podzielna przez 3, czyli nieparzysta
13 lis 20:30
Natalia: Ok.

A przy podzielnych przez 4 to dwie ostatnie cyfry muszą tworzyć liczbę podzielną przez
4, czyli 04,08,12,16,20,24,28,32,36,40,44(nie wlicza się),48 itd. tak
13 lis 20:31
Adamm: 00, 44, 88 to są takie liczby o powtarzających się cyfrach podzielne przez 4
teraz liczby z zerami, 04, 08, 20, 40, 60, 80
podziel je w ten sposób, będziesz miała liczby dla których mamy 8 opcji dla cyfry setek, i
7 opcji dla cyfry setek
13 lis 20:37