oblicz iloczyn współrzędnych wektorów
K1: Obliczy mi ktoś iloczny współrzędnych wektorów i krótko wytłumaczy? wiem, że to zachacza o
maciarze, a ich jeszcze nie miałem.
(a,b) * (x,y) = (1,0)
13 lis 20:01
PW: To nie jest iloczyn wektorów, lecz właśnie iloczyn macierzy − pierwsza ma jedną kolumnę i dwa
wiersze, druga − dwie kolumny i jeden wiersz. Dadzą się w specjalny sposób pomnożyć, wynik
jest macierzą. Ale skoro jeszcze nie miałeś tych definicji, to nie odpowiesz.
13 lis 20:15
K1: Ok, Dzięki, to w sumie sobie odpuszczam to zadanie, chyba, że może masz inny pomysł, jak
wyliczyć element odwrotny do neutralnego ze względu na mnożenie dla zbioru liczb : zn=1 , z∊C
13 lis 20:40
PW: To teraz sprzedajesz zupełnie inną bajkę. Napisz mądrze − co w Twoim pierwszym zadaniu
oznaczają pary (a,b), (x, y) i (1, 0) i co oznacza działanie "*".
13 lis 20:49
K1: Współrzędne wektorów, a * to mnożenie. Czekaj, całe zadanie Ci przepiszę:
Niech n∊N. Pokaż, że zbiór {z∊C : zn=1 } , wraz z mnożeniem liczb zespolonych stanowi grupę.
I mam problem z wykazaniem elementru odwrotnego do neutralnego
13 lis 20:53
K1: aa, już wiem, przecie to jest zwykłe mnożenie liczb zespolonych ... muszę sobie chyba przerwę
już zrobić. Przperaszam za nieporozumienie
13 lis 20:56
PW: No widzisz, a mówiłeś o wektorach zamiast podać treść zadania.
13 lis 20:57
K1: wybacz za zabranie czasu, i przy okazji dzięki za chęć pomocy
13 lis 20:58