[pierwiastki]oblicz wartość wyrażenia...
Maćko: Witam, mam problem z następującym przykładem:
oblicz wartość wyrażenia √32 + √72 − √50
W odpowiedziach mam 5√2, wychodzi mi wszystko tylko nie ten wynik. Proszę o jasne wytłumaczenie
10 sty 22:41
Nikka: √32 = √16*2 = 4√2
√72 = √36*2 = 6√2
√50 = √25*2 = 5√2
= 4√2 + 6√2 − 5√2 = 5√2
10 sty 22:43
jacek: jak to zrobić prosze o odpowiedź
( √5+3 √2 )*(√5−3 √2)
11 sty 13:29
camus: wzór skróconego mnożenia (a+b)(a−b)=a2−b2
11 sty 13:31
matematycznaciota: √80−√125+√500
3 gru 20:00