Oblicz
Natalia: Oblicz:
32
log8 27
Mam dwa sposoby, ktorymi dochodzę do pewnego momentu i nie wiem jak dalej.
1 sposób
32
log8 27=2
5 log8 33=2
log8 315
2 sposób
32
log8 27=32
log8 33=32
3 log8 3
I nie wiem czy zamieniać podstawy przy log na odpowiednio 2 i 32 czy może jest jakiś inny
sposób
13 lis 19:32
Ajtek:
Musisz jeszcze zmienić podstawę logarytmu na 2, 8=2
3, nastepnie:
13 lis 19:35
Kacper:
Dążymy do tego, żeby mieć wyrażenia a
logab
13 lis 19:36
Adamm: od 1. sposobu zaczynając
25log827 = 25log2327=2(5/3)log227=275/3=35=243
13 lis 19:36
Natalia: 32
log8 27=2
5 * 13 log2 33=2
5log2 3=3
5
Dobrze
13 lis 19:39
Natalia: Ok. Dzięki
13 lis 19:39
Adamm: patrz na mój post,
13 lis 19:39