wartosc logiczna
zaq: Oceń wartość logiczną zdań:
a) Jeśli funkcja arc sin jest okresowa, to 60 jest podzielne przez 15.
b) Liczba dzieli się przez 4 wtedy i tylko wtedy, gdy dzieli się przez 2.
c) ∀n∊N n jest parzyste lub n jest nieparzyste.
d) ∃n∊N ( n2 + 1 = 10 )
e) ∀n∊N ∃m∊N ( m ≤ n )
f) ∃n∊N ∀m∊N ( m ≤ n )
g) Funkcja rosnąca na R jest różnowartościowa.
13 lis 18:49
Janek191:
Np.
a) 1
b) 0
c) 1
d) 1
13 lis 18:52
Adamm: a) prawda
b) prawda
c) prawda
d) prawda
e) fałsz
f) fałsz
g) prawda
13 lis 18:52
Adamm: b) fałsz, przepraszam
13 lis 18:53
Adamm: a dla e) prawda
13 lis 18:53
Janek191:
e) 1
f) 0
g) 1
13 lis 18:54
zaq: co do podpunktu a − jest to prawda, ponieważ pierwsze zdanie to fałsz, a drugie prawda, tak?
13 lis 19:04
Adamm: tak, fałszu może wynikać prawda
13 lis 19:05
Adamm: z
13 lis 19:05
zaq: a co do podpunktu b − jeśli chciałabym rozdzielić to na 2 zdania p i q, to jaką one by miały
treść?
13 lis 19:10
Adamm: liczba dzieli się przez 4 ⇔ liczba dzieli się przez 2
13 lis 19:15
zaq: więc jak określić wartość logiczną poszczególnych zdań?
wiem, że to proste, ale nomen omen, logika wydaje mi się bardzo nielogiczna
13 lis 19:18
zaq: nie potrafię określić czy zdanie "liczba dzieli się przez 4" jest prawdziwe (1) czy fałszywe
(0), bo przecież nie wiem o jakiej liczbie mowa
totalnie tego nie rozumiem :'(
13 lis 19:19
Adamm: jeśli liczba dzieli się przez 2, a nie dzieli przez 4, to zdanie jest fałszywe, i to wystarcza
13 lis 19:21
Adamm: jeśli zrobiłbyś sobie tabelkę p ⇔ q to byś zobaczył kiedy zdanie jest fałszywe,
i jest fałszywe kiedy 1. p jest fałszywe i q jest prawdziwe lub 2. p jest prawdziwe i q jest
prawdziwe
nie ma mowy żeby zaszło, liczba dzieli się przez 4 ale nie przez 2, ale w drugą stronę już tak,
i wiemy że zdanie nie jest prawdziwe
13 lis 19:26
zaq: A nie trzeba tego uzasadniać jakoś systemem zerojedynkowym?
Mogłabym prosić o pomoc w jeszcze jednym zadaniu?
13 lis 19:26
Adamm: 2. miało być p jest prawdziwe i q jest fałszywe, ale w sumie mało ważne
13 lis 19:26
Adamm: uzasadniać? nie wiem, zależy w jakim kontekście, może znajdziesz jakiegoś wykładowcę który
by ci to nie uznał, gdybyś tak mu napisał
13 lis 19:28
zaq: No właśnie myślałam o tabelce i wiem, że równoważność jest prawdziwa gdy (a) oba zdania są
fałszywe lub (b) oba zdania są prawdziwe, ale rozbijając to na 2 zdania nie jestem w stanie
określić wartości dla żadnego z nich

przerasta mnie to chyba
13 lis 19:29
Adamm: rozbij to na przypadki, tak jak ja to zrobiłem, wtedy widzisz to na surowo, ale jeden z
przypadków
zachodzić nie może, więc go zostawiamy w spokoju
13 lis 19:30
zaq: Gdyby było p=liczba 40 dzieli się przez 4, to jestem w stanie określić, że jest to zdanie
prawdziwe i ma wartość 1, ale gdy zdanie brzmi "liczba dzieli się przez 4" to już nie rozumiem
13 lis 19:30
zaq: uzasadnieniem zdania d) jest po prostu fakt, że jestem w stanie znaleźć n spełniające warunek,
tak?
13 lis 19:33
Adamm: weź najprostszy przykład, 2, dzieli się przez 2, ale nie przez 4, i to wystarcza żeby
powiedzieć że
zdanie jest fałszem
13 lis 19:33
Adamm: tak, zdanie mówi że istnieje, dajesz przykład, więc udowodniłeś że tak jest
13 lis 19:34
5-latek: Kiedys logika byla w 1 klasie liceum i technikum .
Zabrano ja na studia bo pewnie myslano ze student szybciej ja zrozumie .
Okazuje sie ze nie . Pewnie trzeba bedzie przesunac dla doktorow .
Zdanie .Liczba dzieli sie prze 4 nie jest zdaniem w sensie logiki
13 lis 19:36
zaq: Ale czy tu nie liczy się kolejność, tzn. mam zdanie, że liczba dzieli się przez 4, gdy dzieli
się przez 2, a nie, ze liczba dzieli się przez 2, gdy dzieli się przez 4
? ? ?
A teraz jeszcze tak myślę − czy jeżeli p=liczba dzieli się przez 4 ma wartość 1 i zdanie
q=liczba dzieli się przez 2 też ma wartość 1, to czy to nie jest prawdą (?)
Na wykładzie zrozumiałam, że trzeba określać wartość logiczną dla poszczególnych zdań i potem
dla całego wyrażenia według tabeli
13 lis 19:37
Adamm: kiedy ją zabrali z liceum? w którym roku
pytam z ciekawości
13 lis 19:38
Adamm: zdanie p ⇔ q jest równoważne (heh

) zdaniu q ⇔ p
13 lis 19:39
5-latek: Nie powiem dokladnie
mam podrecznik z 2002 roku i jeszcze jest .
13 lis 19:40
zaq: No tak, pomyliłam z implikacją.
Co do zabrania logiki z liceum − ja w moim miałam w 1 klasie, ale 80% studentów na moim roku
nie. Nie wiem od czego to zależy.
A wracając do tego zdania − nie potrafię zdaniom p i q przypisać wartości logicznej, więc czy
to są w ogóle zdania (w sensie logicznym)?
Czuję się coraz bardziej idiotycznie i już mam mętlik w głowie, przepraszam za coraz bardziej
infantylne pytania
13 lis 19:41
Adamm: to są zdania, oczywiście, to że nie mają z góry ustalonej wartości, nie ma znaczenia,
to tak jak np. z funkcją, masz zmienne, one nie są ustalone z góry
13 lis 19:44
zaq: Dlaczego zdanie f to fałsz

Mogłabym Cię jeszcze prosić o pomoc w tym zadaniu:
Podane zdania podziel na zdania proste połączone spójnikami logicznymi.
Następnie korzystając z praw de Morgana utwórz ich zaprzeczenia.
(a) Marek spędza wakacje w Grecji lub Hiszpanii.
(b) Beata uczy się języka francuskiego i angielskiego.
(c) Jeśli skończysz studia, to znajdziesz ciekawą pracę.
(d) Wszyscy studenci lubią matematykę.
(e) Istnieje człowiek, który zna swoją przyszłość.
13 lis 19:45
Adamm: w sumie wyrażenia logiczne to są poniekąd funkcje
13 lis 19:46
zaq: Na wykładzie było powiedziane, że zdaniem jest zdanie, dla którego mogę określić wartość
logiczną czyli powiedzieć czy jest fałszywe czy prawdziwe.
Czy o zdaniu "liczba dzieli się przez 4" mogę powiedzieć, że jest prawdziwe/fałszywe?
według mnie nie i dlatego nie jest to zdanie, ale to takie moje myślenie na chłopski rozum
13 lis 19:48
Adamm: zdanie f) jest fałszem ponieważ nie istnieje taka liczba że każda inna byłaby od niej większa w
zbiorze liczb naturalnych, czyli nie ma liczby największej, zawsze znajdzie się większa
(a) marek spędza wakacje w Hiszpanii lub marek spędza wakacje w Grecji
¬(marek spędza wakacje w Hiszpanii lub marek spędza wakacje w Grecji)
marek spędza wakacje w Hiszpanii oraz marek spędza wakacje w Grecji
reszta podobnie, korzystasz z ¬(p ∨ q) ⇔ ¬p∧¬q lub z ¬(p ∧ q) ⇔ ¬p ∨ ¬q
13 lis 19:49
Adamm: a czy możesz powiedzieć czy liczba x jest ujemna czy dodatnia? to jest to samo, zakładamy
że to jest zdanie, a ponieważ to założyliśmy, to tak jest, i tyle, nie ma tu wielkiej logiki
13 lis 19:54
Adamm: czy tam, równa 0 oczywiście
13 lis 19:54
5-latek: Cytat z ksiazki z 1 klasy technikum (1974r
W logice zdaniem nazywamy kazde i tylko takie wyrazenie ktotemu mozna przyporzadkowac jedna
z dwoch ocen :
albo wyrazenie jest prawdziwe albo wyrazenie jst falszywe
Prawde lub falsz nazywamy wartoscia logiczna zdania .
13 lis 19:55
Adamm: to tak jak z tym eksperymentem psychologicznym, kot Schrodingera, nie wiesz czy kot jest
martwy,
czy żywy, ale musi zachodzić jedno z nich
13 lis 19:55
zaq: Dziękuję za poświęcony czas, trochę mi się rozjaśniło w głowie, ale nadal pewne rzeczy wydają
mi się nielogiczne

Pozdrawiam
13 lis 19:56
Adamm: 5−latek, mam nadzieję że nie przyczepiłeś się do mojego postu, jeśli tak, to wyjaśniam,
mówiłem o przykładzie, nie o zdaniu logicznym
13 lis 19:56
5-latek: Nie Adamm
To byla odpowiedz na post 19:48. Cytat. Ale to takie myslenie na chlopski rozum .
13 lis 19:59
zaq: to jaką wartość logiczną mają poszczególne zdania składowe w tej równoważności o podzielności?
13 lis 20:02
Adamm: potraktuj poszczególne zdania jak funkcje, mają jakieś zależności, mogą przybierać
wartość 1 lub wartość 0 (zbiór wartości) ale nigdy obie jednocześnie, dokładnie tak jak funkcje
13 lis 20:05
Adamm: wszystkie zdania składowe mają wartość tam 1 lub 0 , nigdy obie jednocześnie
i to jest ich wartość, ale nie jest ona znana, możemy jednak założyć że wartość wynosi tyle a
tyle
13 lis 20:06
Adamm: mam na myśli że zdanie nie może być fałszywe oraz prawdziwe, mówiąc to
13 lis 20:07
zaq: to czy nie mogę założyć, że oba zdania składowe mają wartość 0 lub 1? i wtedy ta równoważność
jest prawdziwa ?
13 lis 20:11
Adamm: nie jest prawdziwa, mówiąc jest prawdziwa, mamy na myśli, jest tautologią, czyli jest
prawdziwa dla każdego z przypadków, a można znaleść takie liczby że nie jest, więc nie jest
prawdziwa, bo może być jedynie prawdą lub nieprawdą, a jeśli nie jest prawdą, to musi być
nieprawdą
13 lis 20:17
Adamm: mówiąc: może być prawdą lub nieprawdą mam na myśli oczywiście, może być tautologią lub też
nie
13 lis 20:20