Rafał: log
9x+log
3x=3 obliczyłem i wyszło mi że skoro z założenia x∈(0,
∞) to odp:
(-1+
√37)/2 . . . dobrze obliczyłem czy popełniłem błąd

?
5 lis 20:26
marysia:
No pomyliłeś

zał x >0
log x
3
log x = ----------- = 1/2 * log x bo zamiana do wspólnej
9 log 9 3 ( taki jest wzór)
3
teraz dopiero możesz podstawiać oraz log 27 = 3
3
1/2 log x + log x = log 27
3 3 3
log (Vx *x) = log 27
3 3 opuszczamy log
Vx *x =27 podosimy obydwie str do kw.
x * x kw = 27*27
x do trzeciej = 3 do szóstej
x = 3*3
Odp; x =9 >0 wiec spełnia założ.

jest DOBRZE 100%
5 lis 21:13
Ania: drugi sposob:
log3x/2log33+log3x=3
1/2 log3x+log3x=3
3/2 log3x=3
log3x=2
x=32
x=9
6 lis 14:22