13 lis 18:00
Janek191:
Zastosowano wzór na
sin 2 α = 2 sin α*cos α
13 lis 18:06
Mariusz:
Po lewej wzór na sumę sinusów po prawej wzór na sinus podwojonego kąta
13 lis 18:06
zef: Dziękuję Janku
Widzisz może prostszy sposób na rozwiązanie tego równania ?
13 lis 18:07
Janek191:
Raczej nie
13 lis 18:08
Adamm: sin(2x)+sinx=sin(3x)
2sinxcosx+sinx=3sinx−4sin
3x
4sin
3x+2sinxcosx−2sinx=0
sinx(4sin
2x+2cosx−2)=0
sinx=0 lub 2−4cos
2x+2cosx=0
sinx=0 lub 2cos
2x−cosx−1=0
| | 1 | |
sinx=0 lub cosx=− |
| lub cosx=1 |
| | 2 | |
13 lis 18:16