Zadania
Michał05: Zd27liczby 2x+1,6,16x+2 są w podanej kolejności pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego.Oblicz x.
| | 1 | | 3 | |
Zd32.Wiemy że log2 3=a.Wykaż że log4 |
| =− |
| a. |
| | 27 | | 2 | |
13 lis 17:57
Janek191:
z.27
2*6 = (2 x + 1) + ( 16 x + 2)
12 = 18 x + 3
18 x = 9
x = 0,5
=====
13 lis 18:13
Janek191:
log
2 3 = a
więc
| | 1 | | 3 | |
log4 |
| = log22 3−3 = 12*( −3) log2 3 = − |
| a |
| | 27 | | 2 | |
13 lis 18:15
Janek191:
Stosujemy wzory:
logaα x = 1α loga x
loga xn = n loga x
13 lis 18:16
Michał05: Dziękuję bardzo za pomoc.
13 lis 18:20
5-latek: Dobry wieczor
Janek191 
Kolega tylko dziekuje za pomoc ale nie rozwiazuje sam zadnego zadania (nawet nie probuje
Ciekawe komu podziekuje na maturze .
13 lis 20:23