postać wykładnicza
Anka: |z|+z2=0
musze to zapisac w postaci wykladniczej po czym w trygonometrycznej jednak wychodzi mi pozniej
φ=π ⋀ φ=0 a ma byc i oraz −i
13 lis 17:54
PW: Musisz to zapisać w postaci wykładniczej, czy chcesz rozwiązać równanie?
13 lis 18:06
Adamm: z=0 lub z=|z|(cosφ+isinφ)
|z|+|z|
2(cos2φ+isin2φ)=0
sin2φ=0
2φ=π+πk ale cos2φ<0 więc
2φ=π+2kπ
φ=π/2+kπ
φ=π/2 lub φ=3π/2
dla φ=π/2 oraz dla φ=3π/2 mamy
|z|=1
dla pierwszego przypadku z=i, dla drugiego z=−i
mamy 3 rozwiązania, 0, i, −i
13 lis 18:08
PW:
Zastosujmy sposób elementarny, wymagający tylko wiedzy, że i2 = −1.
|z| + z2 = 0
Prawa strona jest liczbą rzeczywistą, a lewa sumą liczby rzeczywistej |z| oraz liczby z2.
Oznacza to, że liczba z2 też jest liczbą rzeczywistą.
Niech z = a+bi, a,b∊R, wtedy
z2 = a2 − b2 − 2abi ∊ R ⇔ ab = 0.
Wniosek: a = 0 lub b = 0, a więc szukana liczba ma postać z = 0 lub z = bi lub z = a.
Sprawdzenie dla 0 potwierdza − liczba 0 jest rozwiązaniem.
Sprawdzenie dla z = bi, b≠0:
|bi| + (bi)2 = 0 ⇔ |b| − b2 = 0 ⇔ |b|(1 − |b|) = 0 ⇔ |b| = 1 ⇔
⇔ b=1 ∨ b=−1,
czyli z = i lub z = −i.
Sprawdzenie dla z = a ≠ 0:
|a| + a2 = 0 − nie ma takich a, gdyż lewa strona jest dodatnia.
13 lis 18:27