Funkcja Lipschitzowska
Benny: Muszę znaleźć obszar w których funkcja spełnia warunek Lipschitza względem zmiennej x i
wyznaczyć stałą Lipschitza:
f(t,x)=t
2x
2+tx+4x
| |f(t,x2)−f(t,x2)| | |
| ≤L |
| |x2−x1| | |
| |t2(x2−x1)(x2+x1)+t(x2−x1)+4(x2−x1)| | |
| =|t2(x2+x1)+t+4| niestety nie |
| |x2−x1| | |
wiem jak mam to ograniczyć
13 lis 17:42
Benny:
13 lis 18:35
Benny:
13 lis 20:15
Benny:
14 lis 13:39
jc: Wystarczy, że ograniczysz zbiór, z którego bierzesz x i t.
14 lis 21:05
Benny: a da się jakoś optymalnie dobrać stałą Lipschitza?
14 lis 22:30
jc: L = największa wartość prawej strony danym obszarze.
14 lis 23:06
Benny: ok
15 lis 12:13