nierówności wielomianowe z modułem
Madzia: Proszę o sposób rozwiązania tego zadania. Z góry dzięki

4|x| − |x|
3 ≤ 0
10 sty 22:37
paziówna:

podst. |x| = t ∧ t ≥ 0
4t − t
3 ≤ 0
t(t
2 − 4) ≥ 0
t(t − 2)(t + 2) ≥ 0
a = −2
t∊ {0}∪<2,
∞)
|x| = 0 ∨ |x|≥2
x = 0 ∨ x≥2 ∨ x≤−2
x∊(−
∞, −2>∪{0}∪<2,
∞)
10 sty 23:08
kamil: podziełbym przez wart bezw z x bo jest zawsze wieksze od zera i nie zmieniamy znaku. nastepnie
otrzymujemy wart bezwz x do kwadratu ≥4 pierwiastkujemy (mozemy bo obie strony wieksze od
zera) i otrzymujemy x≥2
10 sty 23:09
Eta:
Słuszna uwaga
kamil 
po co udziwniać z podstawianiem "t"
10 sty 23:12
ula: {4x−x3≤0 dla x≥0
{−4x+x3≤0 dla x<0
x(4−x2)≤0 dla x≥0
x(2−x)(2+x)≤0
0 2 −2
x∊<−2;0>u<2,∞) dla x≥0 → x∊<2;∞)u{0}
x(−4+x2)≤0 dla x<0 →x∊(−∞; −2>u<2;∞)+{0}
x(x−2)(x+2)≤0 dla x<0
x∊(−∞; −2>u<0,2> dla x<0 → x∊(−∞; −2>
10 sty 23:14
Eta:
ale oczywiście też tak można , jak podała
paziówna
10 sty 23:14
paziówna: bo tracicie wtedy część rozwiązań
10 sty 23:15
paziówna: gubicie {0}
10 sty 23:15
Eta:
Jakich? ...mogę wiedzieć?
10 sty 23:16
paziówna: bo z |x|
2≥4
|x|≥2
x≤−2 ∨ x≥2
no i nie ma zera
10 sty 23:19
paziówna: w ogóle proszę o wybaczenie, ale to dość błędne myślenie, by dzielić przez coś, mimo że zawsze
jest większe od 0. bo np:
(x − 1)
2(x − 3) ≥ 0
w takim przypadku też się gubi część rozwiązań
10 sty 23:21
Eta:
Nic nie gubimy , jeżeli uwzględniamy dane rozwiązanie w danym przedziale

proszę:
dla x≥0 : 4x −x
3 ≤0 => x( x−2)(x +2) ≥0 => x€ <−2,0> U < 2,∞)
zatem cz. wsp. w tym przedziale jest:
x€ <2,∞)U{0}
dla x<0 : −4x +x
3 ≤0 => x( x−2)(x+2) ≤0 =< x€(−∞,−2> U <0,2>
to cz. wsp. w tym przedziale jest:
x€(−∞, −2>
odp: rozwiązanie pierwotnej nierówności jest sumą obydwu rozwiązań
x€ ( −∞, −2> U <2,∞) U{0}
10 sty 23:25
paziówna: no tak, ale to jest rozwiązanie proponowane przez ulę, a nie przez kamila
10 sty 23:28
kamil: paziówna, a nie wiesz czy da się 'moim' sposobem aby nie pominąć tego zera? jakiego założenia
mi brakuje i w którym momencie? bo faktycznie to zero jest rozwiązaniem.
10 sty 23:31
Madzia: Wielkie dzięki wszystkim! Myślę, że wiem już o co chodzi.
10 sty 23:34
paziówna: wydaje mi się, że po prostu nie możesz skrócić...
10 sty 23:51