Równanie stycznej, pochodna
olets: Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=x2 +1. Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji f,
ktora:
a)przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych
b)tworzy z osia OX kąt 135*.
Prosze o liste kroków co mam zrobic w każdym podpunkcie.
13 lis 17:14
Adamm: a) f'(x)=...
styczna: y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
musi spełniać y=0, x=0
0=−x0f'(x0)+f(x0)
szukasz, masz
b) f'(x0)=tg(135 stopni), szukasz, znajdujesz
13 lis 17:20
Adamm: a) f'(x)=2x
y=2x0(x−x0)+x02+1
0=−2x02+x02+1
x0=1 lub x0=−1
y=2(x−1)+2 lub y=−2(x+1)+2
y=2x lub y=−2x
13 lis 17:23