Pole czworokata
Piotrek : Długości ramion trapezu wynoszą 7 i 9. Odcinek łączący środki ramion dzieli trapez na dwie
| 3 | |
części, których stosunek pól jest równy |
| Oblicz pole trapezu wiedząc że suma długości |
| 5 | |
podstaw wynosi 16
13 lis 17:07
Kacper:
Rulysunek najpierw
13 lis 17:21
Piotrek :
13 lis 17:26
Piotrek : Zielona linia jest środkowa ramion
13 lis 17:26
Piotrek : Pomoże ktoś?
13 lis 18:42
Janek191:

Mamy
P
1 = 0,5( x + b)*0,5 h = 0,25 (x + b)*h
P
2 = 0,5( x + a)*0,5 h = 0,25 ( x + a) *h
a + b = 16
Licz
13 lis 18:48
Eta:

a+b=16 to P(trapezu)= 8h
i z treści zadania: ( z rys.
Janka
3a−5b=16⇒ 3a+3b−8b=16 ⇒ 3*16−8b=16 ⇒
b=4 to a=12
W ten trapez można wpisać okrąg bo a+b=c+d=16
Dodaję rys. potrzebny do rozwiązania drugiej części zadania:
| 3 | |
r2=x*y i r2=(4−x)(12−y) i x+y= 9 ⇒ 3x+y=12 ⇒ 2x+x+y=12 ⇒ x= |
| |
| 2 | |
| 3 | | 15 | | 3 | |
r2= |
| * |
| ⇒ r= |
| √5 to h=2r= 3√5 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
P= 24√5 [j
2]
13 lis 19:47
Piotrek: Dziękuje bardzo
13 lis 20:10