matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
test112:
Oblicz a
1
0−b
8
a)a
n
=
8−n
4
, b
n
=(−1)
n+1
*
n−1
2
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
13 lis 17:04
Adamm:
8−10
a
10
=
=...
4
8−1
b
8
=(−1)
8+1
*
= ...
2
a
10
−b
8
=...
13 lis 17:08
Jack:
a
10
(czyli podstawiasz 10 za n do wzoru ogolnego)
8 − 10
1
a
10
=
= −
4
2
8−1
7
b
8
= (−1)
8+1
*
= (−1)
9
*
= ...
2
2
13 lis 17:08
Eta:
8−10
a
10
=
= −0,5
4
8−1
b
8
= (−1)
8+1
*
= ..... = −3,5
2
to a
10
−b
8
= .........
13 lis 17:08