Pochodna
Karolina: Poproszę o dokładne rozpisanie :
a)f(x)= √x+1x−1
b)f(x)= 3√x3√x2
c)f(x)= (lnsinx)4
Odpowiedzi:
a) −1(x−1)√x2−1
b)59 x 49
c)4ctg xln3 sinx
13 lis 16:59
Jerzy:
c) f'(x) = 4ln3sinx*{1}{sinx}*cosx = 4ln3sinxctgx
13 lis 17:01
Karolina: a moge prosić o wytłumaczenie bo mi wychodzi 4(lnsinx)3 z czego wychodzi że ln3 i sinx3
13 lis 17:10
Karolina: mógłby ktoś pomóc ? z góry bardzo dziękuję
13 lis 21:37
Adamm: | | 1 | | 1 | |
f'(x)=4ln3sinx * (lnsinx)' = 4ln3sinx * |
| * ( sinx )' = 4ln3sinx * |
| * |
| | sinx | | sinx | |
cosx
13 lis 21:40