Całka
Omikron: Oblicz całkę nieoznaczoną. Nie mam na nią pomysłu, ktoś pomoże?
13 lis 16:26
Adamm: t=1+√x
x=t2−2t+1
dx=(2t−2)dt
13 lis 16:34
'Leszek: Podstawienie
√x = t
x = t
2
dx = 2t*dt
| | dx | | 2t*dt | | t+1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = 2*[ ∫ |
| dt − ∫ |
| dt]= |
| | 1+√x | | 1+ t | | 1+t | | 1+t | |
| | 1 | |
= 2*[ ∫ dt − ∫ |
| dt ] = 2*[t − ln(1+t)] = 2√x − 2*ln(1+√x) + C |
| | 1+t | |
13 lis 16:41
Omikron: Dziękuję. Jeszcze mam szybkie pytanie: czy w podstawianiu tego typu w całkach powinny być
założenia dla t czy ich brak nie jest błędem?
13 lis 16:43
'Leszek: Dziedzine funkcji podcalkowej nalezy podawac i dobrze jest obliczajac pochodna
funkcji pierwitnej czyli wyniku calkowania przekonac sie ,ze jest poprawnie
13 lis 16:46
Mariusz:
| | 1 | 2√x | | 2 | | 2 | |
∫ |
|
| dx=∫ |
| (1− |
| )dx |
| | 2√x | 1+√x | | 2√x | | 1+√x | |
| | 1 | | 1 | 1 | |
=2∫ |
| dx−2∫ |
|
| dx |
| | 2√x | | 2√x | 1+√x | |
Teraz można w pamięci korzystając z wzoru na pochodną złożenia
13 lis 16:55
Omikron: Jeszcze raz dziękuję
13 lis 16:55
Benny: Mała literówka w liczniku w pierwszej linijce
Mariusz
13 lis 17:03
Mariusz:
Omikron znasz z algebry takie rzeczy jak
dzielenie wielomianów z resztą
NWD wielomianów
schemat Hornera
rozkład wielomianu na czynniki nierozkładalne nad R (tu mogą się przydać liczby zespolone)
Przyda się także rozwiązywanie układów równań liniowych
Układ równań powstały podczas rozkładu na sumę ułamków prostych
czy przy wydzielaniu części wymiernej całki
jest zawsze układem Cramera więc tw Kroneckera Capellego jest opcjonalne
ale gdybyś znał inne metody rozwiązywania układów równań liniowych niż te z podstawówki
byłoby ci łatwiej
podstawianie (było w podstawówce)
eliminacja Gaussa (w podstawówce było coś co się nazywało przeciwnymi współczynnikami)
wzory wyznacznikowe Cramera
mnożenie lewostronne przez macierz odwrotną
rozkład macierzy (np LU)
Dwie ostatnie metody są o tyle dobre że mając macierz odwrotną czy
rozkład LU łatwo dostaniesz rozwiązanie dla różnych kolumn wyrazów wolnych
Jeśli to znasz to moglibyśmy poćwiczyć liczenie całek z funkcji wymiernych
13 lis 17:11
Omikron: Dwóch ostatnich z macierzami nie znam, chyba będę miał macierze później w tym semestrze, więc
zapewne te metody się pojawią.
13 lis 17:16
Mariusz:
Na całkowanie funkcji wymiernych jest taki schemacik
1. deg L(x)≥deg M(x)
Niech L(x)=W(x)M(x)+R(x)
| | L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
2. deg R(x)<deg M(x) ∧ gcd (M(x),M'(x))≠const
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=GCD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
deg R
1(x)<deg M
1(x)
deg R
2(x)<deg M
2(x)
Aby znaleźć liczniki stosujesz metodę współczynników nieoznaczonych
3. deg R
2(x)<deg M
2(x) ∧ gcd (M
2(x),M
2'(x))=const
Niech M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
| | R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| +...+∫ |
| |
| | M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
+∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
| | Bmx+Cm | |
+...+∫ |
| dx |
| | x2+pmx+qm | |
| | Bx+C | |
Aby obliczyć całkę ∫ |
| dx wygodnie jest sprowadzić trójmian kwadratowy |
| | x2+px+q | |
do postaci kanonicznej
13 lis 17:31
Omikron: Czym jest deg, a czym gcd?
13 lis 17:39
Adamm: deg − stopień wielomiany
gcd − NWD
13 lis 17:43
Adamm: wielomianu
13 lis 17:43
Omikron: Ok, dzięki.
Mariusz, mam w swoim zbiorze zadania na całkowanie funkcji wymiernych, więc na pewno mi się
przyda ten post
13 lis 17:46
Mariusz:
NWD wielomianów możesz liczyć na dwa sposoby :
wykorzystując rozkład tych wielomianów na czynniki
biorąc reszty z kolejnych dzieleń
(dzielisz wielomian większego stopnia przez wielomian niższego stopnia)
Dzielisz dopóki reszta ci się nie wyzeruje
13 lis 17:55
Mariusz:
Gdybyś chciał korzystać tylko z rozkładu na sumę ułamków prostych to przydałoby się
| | 1 | |
wyprowadzić jeszcze wzór redukcyjny na ∫ |
| dx |
| | (1+x2)n | |
Mieliście wyprowadzane jakieś wzory redukcyjne ?
13 lis 18:11
Omikron: Nie
13 lis 18:12
Mariusz:
całkowanie przez części ?
Masz wzór na pochodną iloczynu , scałkuj go sobie
| | 1 | |
Co do całki ∫ |
| dx |
| | (1+x2)n | |
to zapisz sobie licznik w ten sposób abyś mógł po rozbiciu na sumę całek
w jednej całce skrócić licznik z mianownikiem drugą zaś wygodnie policzyć przez części
tj licznik zapisujesz w postaci 1=(1+x
2)−x
2
liczysz dobierając części w ten sposób
13 lis 18:28
Omikron: A nie, to wzór na całkowanie przez części miałem wyprowadzany, myślałem, że wzory redukcyjne to
coś innego
13 lis 18:30
Mariusz:
We wzorach redukcyjnych chodzi o to aby wyrazić całkę za pomocą tej samej całki ale
dla mniejszego argumentu podobnie jak we wzorach rekurencyjnych
Zwykle wzory redukcyjne wyprowadza się całkując przez części
dlatego zapytałem czy całkowanie przez części miałeś
13 lis 18:37
Mariusz:
Całkowanie funkcji wymiernych się przydaje bo wiele podstawień sprowadza całki
do całek z funkcji wymiernej np
Całki postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych mogą być sprowadzone do
całek z funkcji wymiernych podstawieniami
Dla a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
Dla a<0
Tutaj możemy założyć że b2−4ac>0 inaczej trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
byłby stale ujemny
Zapisujemy trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej i stosujemy podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Przykład który tu podałeś jest szczególnym przypadkiem całek postaci
∫xm(a+bxn)pdx
gdzie m,n,p∊ℚ
i też podstawieniami sprowadza się je do całek z funkcji wymiernej
Dla całek postaci ∫R(sin(x),cos(x))dx
możesz wymyślić podstawienie cos(x)=(1+sin(x))t
13 lis 19:18
Omikron: Funkcji dwóch zmiennych też jeszcze nie miałem. Na razie jeszcze przećwiczę trochę podstawowych
całek, a później pochylę się nad wymiernymi.
13 lis 20:05
Adamm: niby to jest funkcja dwóch zmiennych, ale potraktuj to prościej, to jest najzwyczajniej
złożenie funkcji
| | sinx | | sin2x+cos50x+100 | |
czyli sinx+cosx, |
| , |
| , jako przykłady |
| | cosx | | sinx+cosx | |
to nie jest nic trudnego, bardzo naturalne
13 lis 20:09
Adamm: ale np. sinxcosx już nie byłaby taką, bo mówiąc funkcja wymierna mamy na myśli funkcja z
dodawaniem, i mnożeniem (odejmowaniem, dzieleniem, jeśli dla ciebie to nie jest to samo)
13 lis 20:13
Adamm: inaczej mówiąc: funkcja którą można skonstruować przez te operacje mając jedynie,
sinx, cosx
13 lis 20:14
Adamm: mówię oczywiście o R(sinx, cosx) gdzie R jest wymierną
13 lis 20:18
Mariusz:
Proponowałbym najpierw przejść do wymiernych bo wymagają głównie
liniowości całki (wyciąganie stałej przed znak całki ,całka sumy to suma całek)
(podstawienia stosujesz najwyżej dwa
| | p | | p2 | |
t=x2+px+q oraz (x+ |
| )2=(q− |
| )t2 |
| | 2 | | 4 | |
Całkowanie przez części przydatne jest tylko wtedy gdy będziesz
chciał sobie wzór redukcyjny wyprowadzić
Możesz jednak tego uniknąć wydzielając część wymierną całki
Wydzielenie części wymiernej całki ma tę zaletę że opóźniasz rozkład mianownika na czynniki
Nawet jeśli nie uda ci się uniknąć rozkładu mianownika na czynniki to będzie on łatwiejszy
bo mianownik będzie miał tylko pierwiastki pojedyncze
Tak jak wspomniałem wiele podstawień prowadzi do całek z funkcji wymiernych
a że wymagają one więcej wiadomości z algebry niż z analizy więc warto się nimi najpierw zająć
13 lis 20:25
Omikron: Przepraszam, że odpowiadam po takim czasie, ale dopiero teraz mam chwilę, żeby zająć się
całkami wymiernymi. Mam cztery przykłady w zbiorze, spróbuję je zrobić.
| | x2 | | x2+1−1 | | x2+1 | | 1 | |
a) ∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫ |
| dx=x−arctgx+c |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| 1 | | A | | B | |
| dx= |
| + |
| /*(x−1)(x−2) |
| (x−1)(x−2) | | x−1 | | x−2 | |
1=(A+B)x−2A−B
A+B=0 i −2A−B=1
A=−1 i B=1
Czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫ |
| dx=ln|x−2|−ln|x−1|+c |
| | (x−1)(x−2) | | x−2 | | x−1 | |
Δ
mianownika=3
2
x
1=1 x
2=4
| | 1 | | 1 | |
I znowu rozdzielam na dwa ułamki. Wyszło mi A=− |
| i B= |
| |
| | 3 | | 3 | |
Czyli
| | dx | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx= |
| ln|x−4|− |
| ln|x−1|+c |
| | x2−5x+4 | | 3 | | x−4 | | 3 | | x−1 | | 3 | | 3 | |
W tym przykładzie jest chyba trzeci przypadek (z tych, które podałeś). Mógłbyś pokazać na tym
przykładzie jak go zastosować?
15 lis 21:43
Adamm: podstawienie pod arcusa tangesa
15 lis 21:45
15 lis 21:47
Mariusz:
W tym przykładzie sprowadzasz trójmian do postaci kanonicznej
i stosujesz podstawienie podane przez poprzednika
15 lis 21:54
Omikron:
Czyli
| | dx | | √3/4dt | | √3 | | 4 | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| * |
| arctgt= |
| | (x+1/2)2+3/4 | | 3/4(t2+1) | | 2 | | 3 | |
Wyszło poprawnie, dziękuję
15 lis 22:01
Omikron: Jak mam pierwiastek to rozdzielenie na dwa ułamki będzie problematyczne, bo trzeba będzie dwa
razy do kwadratu podnieść. Znowu nie mam pomysłu, próbowałem za mianownik podstawić t, ale nie
wychodzi mi.
15 lis 23:07
Mariusz:
Tutaj będzie arcus sinus ale jak chcesz sprowadzić do całki z funkcji wymiernej to zastanów się
współczynnik przy x2 jest ujemny więc podstawienia √ax2+bx+c=t−√ax nie możesz użyć
Zapisujesz więc trójmian a2−x2 w postaci iloczynowej (a−x)(a+x) i podstawiasz
√(a−x)(a+x)=(a−x)t
16 lis 07:57
Omikron: Dziękuję, pomyślę nad tym wieczorem
16 lis 10:18
Omikron: Nie mam pojęcia jak przy pomocy tego podstawienia to rozwiązać. Ech, coś mi nie idą te całki...
16 lis 21:59
Mariusz:
√(a−x)(a+x)=(a−x)t
(a−x)(a+x)=(a−x)
2t
2
a+x=(a−x)t
2
a+x=at
2−xt
2
at
2−a=x+xt
2
x(1+t
2)=a(t
2−1)
dx=(−2a)*(−1)*(t
2+1)
−2*(2t)dt
| | t2+1 | | 4at | |
∫ |
| * |
| dt |
| | 2at | | (t2+1)2 | |
16 lis 22:30
Omikron: Ponownie dziękuję
16 lis 22:38
Mariusz:
Jak masz całkę z pierwiastkiem z trójmianu kwadratowego to patrzysz czy współczynnik
przy x2 jest dodatni
Jeśli współczynnik przy x2 jest dodatni to stosujesz podstawienie √ax2+bx+c=t−√ax
(podstawiasz w sposób analogiczny do tego jak pokazałem)
Jeśli współczynnik przy x2 jest ujemny to zakładasz że wyróżnik trójmianu kwadratowego
pod pierwiastkiem jest dodatni bo inaczej trójmian kwadratowy przyjmowałby tylko wartości
ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej
i stosujesz podstawienie √a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
16 lis 22:50
Omikron: Postaram się to zapamiętać
16 lis 22:53
Mariusz:
Powyższy pomysł możemy zastosować do całek z funkcji trygonometrycznych
Tutaj będzie interesował nas przypadek a<0 gdzie możemy trójmian kwadratowy rozłożyć
na czynniki
Z tego podstawienia możemy otrzymać także podstawienie jak
cos(x)=(1−sin(x))t
17 lis 09:41
Mariusz:
Mamy całki z funkcji trygonometrycznych i chcemy wykorzystać podstawienie znane
z całek z funkcji z pierwiastkiem z trójmianu kwadratowego
Mamy zatem
cos(x)=(1−sin(x))t
cos
2(x)=(1−sin(x))
2t
2
1−sin
2(x)=(1−sin(x))
2t
2
(1−sin(x))(1+sin(x))=(1−sin(x))
2t
2
1+sin(x)=(1−sin(x))t
2
1+sin(x)=t
2−sin(x)t
2
sin(x)+sin(x)t
2=t
2−1
sin(x)(t
2+1)=t
2−1
| | (1+t2)−(t2−1) | | 2t | |
cos(x)=(1−sin(x))t= |
| t= |
| |
| | t2+1 | | t2+1 | |
| | 2t(t2+1)−(t2−1)2t | |
cos(x)dx= |
| dt |
| | (t2+1)2 | |
Mając podstawienia dla całek z pierwiastka z trójmianu kwadratowego
możesz łatwo wymyślić podstawienia dla całek z funkcji trygonometrycznych
17 lis 12:35
Mariusz:
Omikron jak ci wychodzi całkowanie funkcji wymiernych ?
Jak je przećwiczysz to przejdź do całek z pierwiastkiem z trójmianu kwadratowego
√ax2+bx+c=t−√ax a>0
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t a<0 , zakładasz wtedy że b2−4ac>0
Przydadzą ci się później do całkowania funkcji trygonometrycznych
Funkcję trygonometryczną wyrażasz za pomocą funkcji sec(x) , tan(x)
albo cos(x),sin(x)
Wobec tego że cos2(x)=1−sin2(x)
oraz sec2(x)=1+tan2(x)
możesz skorzystać z podstawienia
sec(x)=t−tan(x) jeśli wyrazisz funkcję za pomocą funkcyj sec(x) oraz tan(x)
albo cos(x)=(1−sin(x))t jeśli wyrazisz funkcję za pomocą funkcyj cos(x) oraz sin(x)
18 lis 20:06
Omikron: Tak mi średnio idzie, bo mam dużo innych zajęć na które muszę się przygotowywać (głównie
niemiecki). Tydzień kolokwiów mi się szykuje. Co do całek wymiernych to jeżeli będę miał czas
to to jeszcze poćwiczę, ale na wykładzie i ćwiczeniach miałem tylko podstawowe ich wersje,
które już potrafię rozwiązywać. Zapewne wrócę jeszcze do tych całek w przyszłości, bo
chciałbym rozpocząć też studia matematyczne (teraz na ekonomicznych jestem).
18 lis 20:14
Mariusz:
Meine Eltern sind die Rentner
Mein Bruder ist Lehrer
Ich wohne in Polen
Ja tylko na takim etapie
Mnie by się bardziej przydał rosyjski bo mam trochę książek po rosyjsku
głównie do analizy i algebry
18 lis 20:41
Omikron: Ja muszę w dwa lata przeskoczyć z poziomu A2 do B2, piszę egzamin wtedy na tym poziomie. Pewnie
to i dobrze, teraz narzekam na to ile jest pracy z niemieckiego, a na końcu coś będę umiał.
18 lis 20:57
Mariusz:
Jak ci szła informatyka w liceum ?
Pewnie piszesz jakieś programy na własne potrzeby
18 lis 21:02
Omikron: Informatyka szła mi raczej dobrze poza programowaniem

W planie studiów mam raczej tworzenie baz danych, nie programowanie, ale to mnie też nie ominie
w przyszłości, bo jest na studiach matematycznych.
18 lis 21:05
Mariusz:
To dwa lata ci na ekonomicznych zostało ?
A nie dałoby się jednocześnie studiować ekonomii i matematyki
Kiedyś z matematyką i fizyką była taka możliwość
18 lis 21:18
Omikron: Na pierwszym roku jestem, więc 2,5. Da się i tak zamierzam. Chciałbym albo w przyszłym roku
albo za dwa lata zacząć.
18 lis 21:21
Mariusz:
Co do programowania to wszyscy rzucili się na C
chociaż np łańcuch są tam zrealizowane jako tablice znakowe
i operacje na nich są gorzej pomyślane niż w Pascalu
W Pascalu słówka kluczowe są słówkami języka angielskiego
więc kod jest czytelny
Pascal ma wskaźniki czyli da się napisać w nim takie struktury danych
jak stos, kolejka,lista, drzewo , graf a zatem może być użyty jako język
na algorytmy i struktury danych
Funkcje do obsługi struktur danych można zgrupować w module (unit)
Pascal ma także typ object który pozwalał na przećwiczenie podstaw programowania obiektowego
Programowanie obiektowe jest rozwijane w dialekcie Free Pascal
18 lis 21:42
Omikron: W liceum miałem C++, a jak będzie na studiach nie wiem.
18 lis 21:49