matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie sześcienne
razdwatrzy:
Czy ktoś mógłby pomóc w rozwiązaniu równania szesciennego: −x
3
+2x
2
−4x+5 = 0
13 lis 16:23
Adamm:
2
2
x=y−
=y+
−3
3
−y
3
−8y/3+79/27=0
−8/3
8
y=z−
=z−
−3z
9z
512
79
−z
3
+
+
=0
729z
3
27
79
12
z
6
−
z
3
−
=0
27
729
i rozwiązujesz
13 lis 16:31
Adamm:
79
512
z
6
−
z
3
−
=0
27
729
13 lis 16:32