Metryka, logarytm
Smule: | | x | |
Wykazać, że |log3 |
| | jest metryką w R+ |
| | y | |
jak to zrobic?
13 lis 16:05
PW: Położyć przed sobą definicję metryki (tam są podane warunki, jakie musi spełniać funkcja 2
zmiennych, aby była metryką).
Po kolei sprawdzić, czy podana funkcja spełnia te warunki.
13 lis 16:12
Smule: w R2 umiem, ale w R nie przychodzi mi pomysl do glowy
13 lis 16:15
Smule: | | x | |
d(x,y) = |log3 |
| | = 0 <=> x = y |
| | y | |
| | x | |
1.|log3 |
| | = |log31| = 0, ok |
| | x | |
| | x | | y | |
2. d(x, y) = d(y,x) = |log3 |
| | = |log3 |
| | i to nie jest spelnione? |
| | y | | x | |
13 lis 16:21
PW: To nie ma znaczenia, jest funkcja dwóch zmiennych x i y zawartych w R
+.
− sprawdzamy, czy funkcja d jest metryką.
13 lis 16:24
PW: 2. jest spełnione, zastosuj twierdzenie o logarytmie ilorazu i własności wartości bezwzględnej.
13 lis 16:26
Smule: Dziekuje rozumiem drugie
| | x | | y | |
|log3 |
| | = |log3 |
| | = |log3y − log3x| = |−1||log3x − log3y| = |log3U{x| − |
| | y | | x | |
log
3U{y
13 lis 16:30
Smule: Ups troche sie format zepsul, ale wiem o co chodzi.
13 lis 16:30
Smule: A w 3.
|log3{x}{z}| ≤ |log3{x}{y}| + |log3{y}{z}|
Rozbić i wykazać, że
|a +b| ≤ |a| + |b| ?
13 lis 16:32
Smule: Jeszcze miałbym jedno pytanie,
| | 2n +3 | | 2 | |
Wykazać, że z def. lim |
| = |
| w p. m. |
| | 3n − 2 | | 3 | |
| | x | | y | |
a) (R, | |
| − |
| | |
| | 1 + |x| | | 1 + |y| | |
| | 2n +3 | |
Ponieważ pod x wstawiamy |
| , a to dla n ∍ N > 0, to mogę opuścić w tym miejscu |
| | 3n − 2 | |
wartość bezwzględną?
13 lis 16:54
Smule: up
13 lis 17:57