ss
kuba: wyrażenie sinα+√3cosα nie może osiągnąć większe wartości wtedy gdy?:
A α=1/6π B α=1/3π C α=1/2π D α=5/3π .
Jak to zrobić bez podstawiania?
13 lis 15:54
PW: x = sinα +
√3cosα
| x | | 1 | | √3 | |
| = |
| sinα + |
| cosα |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| x | | π | | π | |
| = cos |
| sinα + sin |
| cosα |
| 2 | | 3 | | 3 | |
13 lis 16:00
kuba: Dzięki
13 lis 16:01
kuba: a jendak nie wiem co dalej..
13 lis 16:04
PW: Prawa strona powinna się kojarzyć ze znanym wzorem na sinus sumy.
13 lis 16:10
kuba: <3
13 lis 16:12